Sådan laver vi juletræer på Bakkegården

 

Forberedelse af jorden før plantning

 

 

Dette stykke er ryddet for juletræer. Inden vi planter, fræser vi stubbe og grene i småstykker, og samtidig bliver jorden jævnet. Forskellen på før og efter fræsning ses på billedet.

 

 

Så er hele stykket ved at være klar til plantning.

 

Plantning

 

Når vi ofte planter flere tusinde planter, er det nu meget rart at have en plantemaskine. Den skærer en rille i jorden som vi putter planterne ned i, hvorefter nogle hjul klemmer jorden sammen om planten.

 

 

De nye planter er 10-30 cm høje, og er 3 eller 4 år gamle.

 

Gødning

 

Hvert år i april måned gøder vi juletræerne. Ligesom andre planter har de behov for at få tilført næringsstoffer så som kvælstof, fosfor og kalium. De små juletræer får gødningen lagt ud i rækkerne, som vist på billedet, for at undgå spild af gødning. Hvis gødningen ligger midt imellem rækkerne, kan træernes rødder nemlig ikke nå ud og optage det.

 

 

Ukrudsbekæmpelse

 

Vi bekæmper ukrudt både kemisk og mekanisk op til flere gange om året afhængig af ukrudtets vækst. Vi har desværre ingen billeder nu, men vi vil tage billeder og lægge ind til næste sæson

 

 

Formklipning

 

 

Træet til venstre har en skæv bund. Ved at opstamme det, kommer træet til at se mere regulært ud.

 

 

 

Træet til venstre har tre toppe, og da der kun skal bruges én til at bære stjernen, klipper vi de to med færrest sideskud væk med en Felco 6 beskæresaks.

 

 

 

Træet til venstre er for bredt. Ved at klippe de yderste skud af, bliver træet smallere. I løbet af 1-2 år vil de nye skud dække der hvor træet er klippet.

 

 

 

Træet til venstre mangler en gren på den øverste grenkrans. Med en grenretter kan man bøje to grene sammen så "hullet" forsvinder.

 

 

 

Træet til venstre har fået en fuglepind på. Det er for at beskytte det nye topskud, da det knækker hvis f.eks. en fugl sætter sig på det. Man kan også bruge en fugleskræmmer. De sættes på hvert forår og fjernes igen om efteråret når skuddet er blevet stærkt nok. Til højre vækstregulerer vi det nye topskud, så det ikke bliver for langt. Vi ruller et vækstreguleringsmiddel på toppen når de er 15-18 cm, og det hæmmer væksten. Hvis topskuddet bliver for langt, bliver der for langt mellem grenene, og træet bliver for åbent. Vi går træerne igennem 3 gange, fordi de ikke skyder på samme tidspunkt.

 

 

 

Træet til venstre har for lange sideskud. Når skuddet er helt nyt, kan det knækkes af næsten uden det kan ses da det hurtigt vil hele.